συνέντευξη στο alldaynews4you του προέδρου του συρ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ALLDAYNEWS4YOU ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

By alldaynews – Thu Apr 26, 8:33 pm

Συνέντευξη στο Alldaynews4you του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Ποιο είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας ή αν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να μας σέρνουν από το λουρί, σφίγγοντάς το όλο και περισσότερο.
Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι τα Μνημόνια δεν έγιναν για να σωθεί τη χώρα μας αλλά για να εξολοθρευθούν δια παντός όλες τις μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις: η δωρεάν παιδεία, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα εργασιακά δικαιώματα, η ασφάλιση, τα δημοκρατικά δικαιώματα κ.λπ.  Όλα αυτά τα αγαθά το Μνημόνιο έχει ως στόχο να τα εναποθέσει στην αρμοδιότητα του κεφαλαίου. Εν ολίγοις, στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με στόχο να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.Ε λοιπόν ας μην επιτρέψουμε το επόμενο πολίτευμα της Ευρώπης που θα αναδυθεί από τις ελληνικές κάλπες να είναι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αν εκλεγούν εκ νέου οι υπηρέτες των Μνημονίων, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την κοινωνική κόλαση που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας και η εγχώρια διαπλοκή και τους εκχωρούμε τις ζωές μας, το μέλλον μας, την εθνική μας κυριαρχία. Ή θα υπογράψουμε την υποδούλωσή μας ή θα επιλέξουμε τον εναλλακτικό δρόμο, με ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει ριζικά την κρίση και θα δρομολογεί έναν νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Στην πρώτη περίπτωση αρκεί η ψήφος στα κόμματα του Μνημονίου. Για τη δεύτερη χρειάζεται να ενωθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια το Μνημόνιο, και να συσπειρώσουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γι αυτό αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί πιστεύετε πως δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δε συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί στην Αριστερά υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές αντιφάσεις και προβλήματα. Και πολιτικοί εγωισμοί ίσως. Και σε πολλές περιπτώσεις ο απομονωτισμός, ο σεκταρισμός, ή αντιθέτως η αντίληψη της Αριστεράς ως συμπληρωματικής στο πολιτικό κατεστημένο, παίζουν ακόμα ρόλο. Ας κρατήσουμε όμως το γεγονός ότι στην πλατειά βάση της Αριστεράς, ανεξάρτητα από προελεύσεως ή εντάξεις, η αντίληψη της ενότητας ωριμάζει ταχύτατα. Και οι ηγεσίες δεν μπορούν να παριστάνουν για πολύ ότι αγνοούν αυτό το δεδομένο, ειδικά όταν το θέτει και η κοινωνία.

Τελικά μήπως η διαμαρτυρόμενη Αριστερά είναι η πραγματικότητα και η κυβερνώσα Αριστερά μια ουτοπία;

Η Αριστερά υπερασπίζεται και την πραγματικότητα και την ουτοπία. Τα πράγματα γίνονται ρεαλιστικά αν τα υποστηρίζει με δυναμισμό και συνείδηση η πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτό είναι άλλωστε που φοβούνται αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη οι τραπεζίτες και τα λόμπι της εξουσίας.

Αν οι κοινωνίες ξυπνήσουν και απαιτήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, ο στόχος για ανάπτυξη με δικαιοσύνη, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη κάθε άλλο παρά ουτοπικός είναι. Και βεβαίως το ζήτημα δεν είναι στο αν η Αριστερά είναι κυβερνώσα ή διαμαρτυρόμενη. Είναι το αν είτε διαμαρτυρόμενη είτε κυβερνώσα, είναι σε θέση να αναμετρηθεί με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύναμης και να αλλάξει τα πράγματα.

Η πρόταση σας για συνεργασία στις μονοεδρικές, με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, απορρίφθηκε. Υπάρχει έδαφος όμως, για μετεκλογική συνεργασία της Αριστεράς; Τι ρόλο θα παίξουν τα ποσοστά;

Ναι υπάρχει. Αν η Αριστερά βγει ενισχυμένη και τα κόμματα του Μνημονίου υποστούν ήττα, η πίεση από την βάση και από τις περιστάσεις θα αυξηθεί. Δηλαδή, αν τα φέρει έτσι η κάλπη και στη νέα Βουλή προκύψουν συσχετισμοί ικανοί να επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης, που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο και όλες εκείνες τις πολιτικές που μας οδηγούν στην καταστροφή, τότε και η ηγεσία του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστούν να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν στην ευχέρεια του ΚΚΕ, με τους βουλευτές που θα έχει στη Βουλή, να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να μην το κάνει, και θα επιλέξει να δώσει ανοχή στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας.

Εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν τρίτο κόμμα στην βουλή, οπότε θα είστε ουσιαστικά Αξιωματική Αντιπολίτευση, εάν υπάρξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, σε ποιό ύφος θα κινηθείτε;

Η αντίσταση δεν σταματά στις εκλογές. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Με αυτή την έννοια θα συνεχίσουμε από καλύτερες και πιο ισχυρές θέσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν σημαίνει συνθηκολόγηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση. Διότι την επόμενη ημέρα, με τον ισχυρισμό ότι πήραν ψήφο εμπιστοσύνης θα υλοποιήσουν τα χειρότερα σχέδια που μπορεί κανείς να φανταστεί. Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει δικαιολογία. Τα κόμματα του Μνημονίου πρέπει να δεχτούν ισχυρότατο χτύπημα.

Τελικά το Μνημόνιο είναι η σωτηρία της Ελλάδας ή υπάρχει και άλλος δρόμος διεξόδου από τη κρίση;

Κατ΄ αρχάς το μνημόνιο πέτυχε. Διότι στόχος δεν ήταν η σωτηρία της Ελλάδας. Στόχος του μνημονίου ήταν να διαλυθούν όλες οι μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις. Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν παιδεία, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά δικαιώματα…  Στην Ελλάδα, με την συναίνεση της κυβέρνησης, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα διάλυσης του κοινωνικού κράτους, με στόχο να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Περιγράφοντας με περισσότερα λόγια, ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει, θα προκύψει και η απάντηση στο ερώτημά σας να υπάρχει διέξοδος από την κρίση, η οποία ουδόλως είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι  η αριστερά πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες και είναι υπερασπιστής της λαϊκής δικαιοσύνης. Διαθέτει επίσης τη δική της κοσμοθεωρία, τα δικά της επιστημονικά εργαλεία με τα  οποία αντιλαμβάνεται, περιγράφει και αντιμετωπίζει τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Και βεβαίως έχει τη δική της απάντηση στην κρίση που συνοψίζεται στο σύνθημα: οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.  Απέναντι σε αυτή τη θέση οι σύγχρονοι οικονομολόγοι αντιτάσσουν τη «δημιουργική καταστροφή».

Γι’ αυτούς, προκειμένου να υπάρξει μία εκ νέου μεγάλη καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη απαιτείται η καταστροφή κάποιας οικονομικής τάξης μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης.  Η καταστροφή δεν μπορεί να είναι δημιουργική από την στιγμή που η εφαρμογή της αποσκοπεί στο κέρδος μιας πολύ μικρής μερίδας της κοινωνίας σε βάρος όλης της υπόλοιπης. Στο ερώτημα λοιπόν τι είδους λύση αναζητείται, ποια λύση είναι η επιθυμητή, απαντούν οι ίδιοι οι λαοί. Συντάσσονται με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που στέκονται στο πλευρό τους και όχι με εκείνες που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μπορεί η οικονομική αδυναμία της χώρας να γίνει αφορμή για να ανακύψουν εθνικά ζητήματα;

Δεν θα τα χαρακτήριζα εθνικά, γιατί το σχέδιο να παραχωρηθούν ο δημόσιος πλούτος και οι  παραγωγικοί μας πόροι σε ξένα συμφέροντα, έχει την έγκριση και την συμμετοχή και του ελληνικού κεφαλαίου. Ας πούμε ότι δημιουργείται ένα τεράστιας τάξης κοινωνικό θέμα, όταν η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία της πάνω στις ενεργειακές της πηγές, τα κοιτάσματά της και το έδαφός της. Η κατάσταση αυτή μας μετατρέπει σε αποικιοκρατούμενη χώρα. Και γι αυτό η κοινωνία οφείλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Ελλάδας πάνω στους παραγωγικούς της πόρους. Όσο για τις σχέσεις με γειτονικές χώρες, είναι προφανές ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για την επίλυσή τους είναι η αμοιβαία προσήλωση στο διάλογο και τη συνεννόηση.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προφυλακίστηκε. Υπάρχει η περίπτωση να ζήσουμε το «Ένας για όλους και όλοι για έναν»;

Είναι σαφές ότι αν θέλουν να πιάσουν κάποιον τον πιάνουν. Επανέρχεται λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν πιάνουν αυτούς που έφαγαν τις μίζες από την Siemens, αυτούς που έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε ληστρικές για το δημόσιο συμβάσεις, αυτούς που για χρόνια διακινούν μαύρο πολιτικό χρήμα. Τον κ. Τσοχατζόπουλο τον πιάσανε επειδή τον εγκατέλειψε το πολιτικό σύστημα.

Όμως ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν λειτουργούσε μόνος του. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές και διαχρονικές. Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις στον ΚΥΣΕΑ εξήφθησαν συνολικά τότε από την κυβέρνηση Σημίτη. Και ότι στον ΚΥΣΕΑ πέραν των αρχηγών των όπλων συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή, και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά υπεγράφη η σύμβαση αυτή και από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία αυταπάτη για το ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι συλλογικές, όπως δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ποιος εφήρμοσε αυτή τη σύμβαση εδώ και 12 χρόνια.

Ο κόσμος έχει ζαλιστεί να ακούει για μειώσεις. Ποιο το αντίδοτο του ΣΥΡΙΖΑ; Μετά το μνημόνιο 2, η δραχμή μπορεί να είναι στόχος ή ουτοπία;

Η δραχμή δεν είναι επιλογή. Ούτε η Μέρκελ δεν θέλει να την σκέφτεται γιατί οι αλυσιδωτές αντιδράσει θα είναι ανεξέλεγκτες. Για οικονομία της συζήτησης μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά την άποψή μου στην συνέντευξη την διαδικτυακή που έδωσα στον κ Χατζηνικολάου πριν λίγες ημέρες (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t7YpbYzdRaU)
Ο δικός μας στόχος και άμεση προτεραιότητά μας, το δικό μας αντίδοτο όπως λέτε, θα είναι:
Η επαναφορά του κατώτερου μισθού αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
Η χορήγηση όλων των υπηρεσιών Υγείας ώστε να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, άστεγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.

Η άμεση ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με μείωση του επιτοκίου και με δόση που να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Και το κυριότερο με διαγραφή μέρους του χρέους αντίστοιχο με τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες.
Η αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και η χορήγησή του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση ειδικού βοηθήματος για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.
Η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ. Η ύπαρξη ειδικών τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Η άμεση κατάργηση του χαρατσιού επί της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Άμεσα δραστικά μέτρα για να σπάσουμε τα καρτέλ, ώστε μέσα σε μια τετραετία να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων. Εμείς δε σας υποσχόμαστε ότι έχουμε μαγικές λύσεις ούτε ότι ο δρόμος που θα βαδίσουμε μαζί θα είναι εύκολος.
Και βεβαίως θα υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία διότι ένα μεγάλο μέρος της ζει πολύ κάτω από τη φτώχεια. Όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει αμέσως να τεθεί σε κινητοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της μαζικής εξαθλίωσης.
Δεν υποσχόμαστε ότι έχουμε μαγικές λύσεις ούτε ότι ο δρόμος που θα βαδίσουμε μαζί θα είναι εύκολος. Υποσχόμαστε όμως ότι θα είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Leave a Reply


5 + = fourteen

Scroll to top