συνέντευξη της νάντιας γιαννακοπούλ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ALLDAYNEWS4YOU

By alldaynews – Mon May 28, 7:00 pm

1)    Εκ του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, το Καστελόριζο 1 δεν έγινε αποδεκτό απο τον Ελληνικό λαό. Προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να στοχεύει ένα Καστελόριζο 2;

Αρχικά, δεν υπήρξε κανένα Καστελόριζο 1 και κατ’ επέκταση δεν πρόκειται να υπάρξει και Καστελόριζο 2. Αντιλαμβάνομαι τον παραλληλισμό που επιδιώκετε με το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2, αλλά τα δύο γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ποτέ στην ιστορία της χώρας μας σε περίοδο ειρήνης και έναν πρωτόγνωρο αγώνα για να σταθεί όρθια η χώρα και να ανατραπούν τα εγκληματικά πολιτικά λάθη και οι παραλείψεις δεκαετιών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από την άλλη, το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2 σηματοδότησαν μια ακατάσχετη παροχολογία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πλέον έχει εγκαταλειφθεί και από την ίδια μετά την αλλαγή πλεύσης της τους τελευταίους μήνες.

 

2)    Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού  είναι δυσαρεστημένη από τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Καταιγίδα φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι αυτό που βιώνουν οι Έλληνες κατά κύριο λόγο. Τι έχουν να προσδοκούν οι πολίτες, πλέον, από το ΠΑΣΟΚ;

Η αύξηση των φόρων και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, γνωρίζοντας, μάλιστα, το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη περιλαμβάνει όσα δε βίωσαν οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και συγκεκριμένα τη στάση πληρωμών, την πλήρη κατάρρευση του κράτους και η επιστροφή της χώρας μας πολλές δεκαετίες πίσω. Εμείς επιλέξαμε υπεύθυνα το πρώτο…

Πλέον, οι πολίτες γνωρίζουν ότι, από τη μία έχουν το ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει την αυτοκριτική του, έχει διδαχθεί από τα λάθη του, δεν διστάζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να διαχειριστεί υπεύθυνα τις τύχες της χώρας και να αποτελέσει δύναμη σταθερότητας και προοπτικής και από την άλλη τα κόμματα της στείρας άρνησης ή της εύκολης φυγής. Επιπλέον, το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη με την άνοδο του Ολάντ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τα αποτελέσματα των θυσιών στις οποίες προέβησαν οι πολίτες αυτά τα δυόμιση χρόνια μας δίνουν άλλο αέρα και πρόσθετη διαπραγματευτική ισχύ, προκειμένου να αναθεωρήσουμε τη δανειακή σύμβαση, βάσει των έξι σημείων της πρότασης του κ. Βενιζέλου. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από το πάρα πολύ θερμό και φιλικό κλίμα της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου της Γαλλίας με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε την πλατφόρμα αναθεώρησης των συγκεκριμένων έξι σημείων της δανειακής σύμβασης, η οποία έτυχε της στήριξης του κ. Ολάντ.

 

3)    Ανάπτυξη, τουρισμός, διαθρωτικές αλλαγές. Πως περνάμε απο τα λόγια στην πράξη για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση;

Με υπευθυνότητα, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πόρους που θα προέρχονται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και την ίδια τη δανειακή σύμβαση.

Κύριε Πέτσα, μετά από τη μείωση του ποσού που χρειαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε το χρέος, αλλά και με τα ποσά που μας δίνουν πλέον μέσα από τη δανειακή σύμβαση, έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε χρήματα στην αγορά για επενδύσεις και για δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μιλάμε για 50 δις ρευστότητα που θα πέσουν στην αγορά, 55 δις για έργα υποδομών που είχαν κολλήσει στις Βρυξέλλες και θα αποδεσμευθούν, και για 6,5 δις που χρωστάει το κράτος σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες ,οι οποίοι τα περιμένουν αυτή τη στιγμή για να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Και ρωτώ, πού θα βρεθούν όλοι αυτοί οι πόροι σε περίπτωση που εμείς αποφασίσουμε ότι δεν επιθυμούμε πλέον τη δανειακή σύμβαση…;

 

4)    Μέχρι πρότινος, γινόταν η συζήτηση περί απορρόφησης της αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, καθώς και των δημοσκοπικών ευρημάτων για τις επερχόμενες εκλογές, θεωρείται επίσης πιθανό το σενάριο της απορρόφησης μέρους του ΠΑΣΟΚ απο την κυβερνώσα Αριστερά. Άραγε πόσο θολός και ρευστός είναι ο πολιτικός χώρος του κόμματος σας?

Αρχικά, στη συνείδηση όλων μας, η κυβερνώσα Αριστερά, η Αριστερά της ευθύνης είναι το ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον ένας χώρος του οποίου ο κυριότερος πόλος είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν και είναι ο βασικότερος εκφραστής της σύγχρονης, ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στον τόπο μας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Άλλωστε, τι πάει να πει Αριστερά σήμερα; Είναι Αριστερά ο κρατισμός, η ακινησία, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και οι εύκολες υποσχέσεις; Είναι Αριστερά η έξοδος από το ευρώ;

Από εκεί και πέρα, όμως, ο πολιτικός μας χώρος δεν είναι ούτε θολός, ούτε ρευστός. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρος και κινείται προς την κατεύθυνση του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Σε μια στιγμή, όπου γίνεται φανερό όσο ποτέ ότι το δίλημμα «μνημονιακός ή αντιμνημονιακός», είναι ένα ανύπαρκτο δίλημμα, ένα απολύτως διχαστικό δίλημμα, που χρησιμοποιήθηκε από κάποια κόμματα για να αυξήσουν την δύναμή τους.

Πλέον, κρίνεται η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε αυτό το δίλημμα. Μάλιστα, η άποψη αυτή έχει τύχει της ανταπόκρισης και της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, η οποία απορρίπτει τους μικρομεγαλισμούς και την ανεύθυνη και αλόγιστη δημαγωγία.

 

5)    Είστε μια νέα και όμορφη παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αντίστοιχες παρουσίες έχουν επιλέξει περισσότερο το δρόμο του lifestyle, σε αντίθεση με εσάς που σας χαρακτηρίζει η μαχητικότητα και το ενδιαφέρον για τον τόπο σας. Τελικά το lifestyle είναι απαραίτητο στην πολιτική ζωή;

Το lifestyle είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την πολιτική… Εγώ ασχολούμαι με την πολιτική. Αν ήθελα να κάνω lifestyle θα ασχολιόμουν με κάτι άλλο. Η προσωπική μου έκθεση και προβολή είναι, ούτως ή άλλως, κάτι που είναι ξένο από εμένα και πάντα έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στη ζωή μου και στις επιδιώξεις μου.

Τα προβλήματα του τόπου είναι τεράστια και απαιτούν συνέπεια, σύνεση και προσήλωση. Εγώ πονάω τον τόπο μου και με ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας. Όλα τα άλλα, έρχονται σε δεύτερη μοίρα…

 

6)    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σάς τίμησαν με την πρώτη θέση στην περιφέρεια σας. Με την σίγουρη παρουσία σας και στην νέα Βουλή, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε στους ψηφοφόρους σας;

Αρχικά, καμία παρουσία στην επόμενη Βουλή δεν είναι σίγουρη, καθώς εκκρεμεί ακόμη μία εκλογική διαδικασία στις 17 Ιουνίου και δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την ετυμηγορία του κόσμου.

Πέραν του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών, ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους τους φίλους και τις φίλες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείξανε σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που δώσαμε. Τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω αταλάντευτα τον αγώνα μου για την ανόρθωση της πατρίδας μου και την παραμονή της στο ευρώ, για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων και ειδικά εκείνων που χτυπήθηκαν από την κρίση. Των νέων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Έναν αγώνα για την ταχεία αναγέννηση και ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης, τη ριζική αλλαγή της πολιτικής μας ζωής και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Μεσσηνίας και των συμπατριωτών μου!

Ευχαριστούμε την κ.Γιαννακοπούλου για την συνέντευξη που μας παραχώρησε

Leave a Reply


seven − 5 =

Scroll to top